Meklēt šajā lapā

piektdiena, 2012. gada 21. decembris

Ciemos pie mūmijas!


Turpinot atcerēties par šajā decembrī piedzīvoto braucienu, šoreiz par izbraucienu uz Kairu ar mērķi redzēt piramīdas.

Braucienu pieteicām uz sestdienu. Jāceļas pavisam agri, jo jādodas uz Kairu. Ceļā vienā virzienā ar autobusu jāpavada 5 stundas. Pa ceļam mūs krieviski runājošais gids Muhameds iepazīstina mazliet ar programmu, Ēģiptes vēsturi un situāciju valstī. Pavadīta nemieriem pilna nedēļa, jo iedzīvotāji protestē pret vadītāja pieņemtajiem lēmumiem. Sestdien norit referendums, tāpēc viss mierīgi pilsētā.


Iebraucot Kairā sākotnēji paveras skats uz graustu rajonu, kur dzīvo nabadzīgākie iedzīvotāji. Gids pastāsta, ka katrs cēlis savu māju kā prot, nav pilsētai savs arhitekts un ēkas nav drošas dzīvošanai, turklāt – cilvēki dzīvojot visai saspiesti. Jo tuvāk Nīlai jo dzīve dārgāka. Tomēr gandrīz katrai ēkai blakus ir kāds grausts un nav iespējams pat nofotografēt kādu ēku tā, lai fonā nebūtu kāda pussagruvusi ēka. Kairā ir mazliet vēsāks kā Hurgadā, jo atrodas mazliet uz ziemeļiem. Mūsu pirmais pieturas punkts uz Nīlas krastā esošā piestātne, kur paredzēts izbrauciens ar kuģīti pa upi. Pilsētu vēl klāj viegla migla, vēl ir agrs rīts. Brauciena laikā pamazām migla izklīst un jau apkārt redzami labāki skati. Fonā skan dziesmas arābu valodā un gids mazliet pastāsta par apkārt esošajām ēkām.



Piestātne atrodas blakus iepriekšējā valsts vadītāja Mubaraka ēkai, kas pēc valdības gāšanas ir izdedzināta. Muhameds skaidro, ka ēka kalpos kā atgādinājums tiem valsts vadītājiem, kas kādreiz gribēs atkārtot tādu valsts pārvaldi kā Mubaraks.

Tālāk dodamies uz Kairas muzeju, kas atrodas turpat netālu. Muzeju iespējams fotografēt tikai no ārpuses, tālāk Muhameda pavadībā dodamies iekšā apskatīt eksponātus. Muzejā esot vairāk kā 120 tūkstoši eksponātu no Ēģiptes vēstures un jaunākais esot 2000 gadus vecs. Muhameds skaidro, ka ja pie katra eksponāta pavadītu minūti, būtu nepieciešamas 83 dienas, lai visu apskatītu. Mums ir laiks tikai pāris stundas, tāpēc Muhameds mums pastāsta par galvenajiem eksponātiem. Labi, ka mums gids pastāsta, jo prātam grūti aptvert, cik seni eksponāti ir mūsu acu priekšā.

Pēc muzeja apmeklējuma lēnā un salīdzinoši garā braucam cauri pilsētai ar tūrisma autobusu uz eļļu fabriku, kas atrodas netālu no piramīdām. Cik dzirdēts, tad katrā šādā ekskursijā ir kādas fabrikas, veikala apmeklējums, kur cenšas nopārdot kādas smaržas, eļļas u.c. izstrādājumus. Fabrikā mēs tiekam uzcienāti ar karkadē tēju aukstā veidā, kas ēģiptiešiem ir cieņā. Tikmēr mūs iepazīstina ar pārdošanā esošām eļļām un to dziednieciskām īpatnībām. Tie, kas vēlas iegādāties, to arī dara, bet mums jau prāts tikai pie piramīdām vien, jo redzējām jau pa logu pa ceļam.


Ceļā uz piramīdām Muhameds instruē mūs, lai neuzķeramies uz uzbāzīgo tirgoņu piedāvājumiem iegādāties suvenīrus vai izbraukt ar kamieli (uzkāpšana esot bez maksas, bet nokāpšana var maksāt pat 100 $). Pie piramīdām pārdevēji ir visuzbāzīgākie, it īpaši pie Heopsa piramīdas. Elpu aizraujošs skats paveras izkāpjot no autobusa. Neticami, ka esam tur un to redzam paši savām acīm. Mūs abus aizrāva šis skats, bet tā noteikti ir gaumes lieta. Gids pastāsta par piramīdu vēsturi, apkārt mudž no vietējiem pārdevējiem un jāpieskata arī savas somas, lai kaut kas netiktu izvilkts no tām, kamēr mēs aplūkojam augstās celtnes.


Dodamies apskatīt celtnes no skatu punkta, kur iespējams iemūžināt visas piramīdas vienā attēlā. Skats ir tiešām elpu aizraujošs! Dodamies apskatīt arī Sfinksu, kas atrodas pie piramīdām un tik uzcelta, lai sargātu tās un atbaidītu laupītājus. Arī šeit ir uzreiz klāt fotografēšanās lietpratēji, kas palīdz atrast pareizo un tūristu iecienīto pozu, lai bildē izskatītos, ka Sfinksa tiek apskauta, skūpstīta utt.



Pulkstenis jau rāda 15:30 un laiks doties atpakaļ, jo atkal 5 stundas jāpavada ceļā.

Esam apmierināti ar braucienu un redzēto. Atpakaļceļā autobusā rādīja filmu par piramīdu celšanu un ēģiptiešu faraonu veidotajiem brīnumiem, kas ir viela pārdomām par to, kā dzīvoja senatnē.

1 komentārs: