Meklēt šajā lapā

ceturtdiena, 2013. gada 31. janvāris

Gulēšana lidostā

 
Reiz dzirdēju kādu sakām, ka lielākā guļamistaba Eiropā ir Stanstedas lidosta. Tā bieži vien ir neatņemama sastāvdaļa ceļotājiem, jo no Stanstedas ir plašas iespējas savienot reisus uz citiem galamērķiem, tāpēc bieži vien tur nākas pavadīt vairākas stundas gaidot vai pat nakti.  

Pirmo reizi nakšņoju Bergamo lidostā Itālijā 2008.gadā pa ceļam uz Barcelonu Spānijā. Kamēr daži ceļabiedri jau saldi aizmiguši savos līdzpaņemtajos guļammaisos, es nebeidzu šokēties un galvā tik viena doma "Kā tā var?! Gulēt lidostā..." Pirmā sajūta ir it kā gulētu autoostā uz grīdas un apkārt staigā cilvēki ar koferiem, apkopēji, lidostas darbinieki. Bergamo Orio lidosta sleepingairports.net aptaujā 2011.gadā ieņēma 4.vietu kā sliktākā. Nav daudz sēdvietu, tāpēc jāiekārtojas uz zemes.

Pēdējos gados cenšamies izvairīties no gulēšānas lidostā un tik un tā mums izdodas sameklēt lētos ceļojumus, tā kā - ir iespējams ceļot lēti arī neguļot lidostā. Tie, kas ir izbaudījuši lidostu viesmīlību, zina, ka bieži vien lidostā nakšņo daudz ceļotāju neatkarīgi no vecuma, aviokompānijas vai vēl citiem kritērijiem. Iemesli ir dažādi, kāpēc izvēlas nakšņot lidostā. Visbiežāk - agrais reiss. Mēs pēdējo reizi nakti pavadījām Frankfurtes Hahn lidostā pagājušajā rudenī, kad lidojām no Venēcijas. Nācās 6 stundas naktī pavadīt lidostā. Nebija izdevīgi uz 6 stundām maksāt par viesnīcu, kaut arī tā atradās turpat netālu no lidostas. Jāsaka, ka gulēšana izpalika. Skatījāmies līdzpaņemtās filmas. Tā laiks paiet ātrāk un izdodas noskatītites kādu jau sen kārotu filmu, kurai nekad nav atlicis laika.
Starp citu, sleepinginairports.net aptaujā Frankfurtes Hahn lidosta 2012.gadā ieņem 3.vietu kā sliktākā lidosta, kur pārlaist nakti vai ilgās stundas nākamā reisa gaidīšanai.

Katru gadu tiek veikts apkopojums par vissliktākām un labākām lidostām, kurās nakšņot. Tiek aptaujāti ceļotāji un veidots Top 10. Pagājušā gada Tops ar sliktākajām Eiropas ildostām atrodams šeit:

Jāpiemin, ka lidojot ar lētajām aviokompānijām, visbiežāk iespējams nonākt kādā no sliktāko lidostu Topa vietu ieguvējām.

Tomēr arī labāko lidostu Topā atrodamas tādas lidostas, kurās iespējams piezemēties ar piemēram Ryanair gaisa kuģi. 2012.gadā labāko lidostu Topā 7.vietā ierindojusies Madrides Barajas lidosta, kuru izmanto arī Ryanair. Arī mums ir nācies nakšņot Madrides lidostā atceļā no Marokas. Lidosta ir liela, iespējams atrast labu vietu, kur apmesties. Pilns 2012.gada Tops un ceļotāju komentāri atrodami šeit:
http://www.sleepinginairports.net/2012/best-airports-europe.htm
 
Daži fotomirkļi par gulēšanu lidostā:
http://blog.sleepinginairports.net/2012/11/07/photo-gallery-flycatcher-style/


Ieteikumi pirms nakšņošanas lidostā:

  1. Pirms brauciena noteikti jāpārliecinās, vai plānotajā lidostā pastāv tāda iespēja kā naksņošana lidostā. Ne visās tas ir iespējams. Piemēram, Brēmenes lidostā ap pusnakti apsargi mēdz apstaigāt guļošos un pārbaudīt biļetes. Ja ir biļete iegadāta uz agro reisu, tad nakti varēs pārlaist lidostā. Internetā pieejama ir informācija, vajag tikai meklēt. draugiem.lv ir domubiedru grupā atrodama informācija par dažām lidostām, kā arī TripAdvisor aprakstos var meklēt informāciju, var izmantot arī sleepingairoports.net.
  2. Jāierodas laicīgi lidostā, lai sameklētu ērtāku vietu, cik nu tas ir iespējams. Jārēķinās ar to, ka nebūsi vienīgais, kas ieplānojis nakšņot lidostā. Un reti kurā lidostā sēdvietas ir paredzētas arī gulēšanai.
  3. Sargā mantas, turi tās jūtamā vietā. Nedrīkst atstāt neko sev nepiespiestu, ko viegli var paņemt garāmejot.
  4. Paņem ko ērtu līdzi sēdēšanai, gulēšanai, jo ne vienmēr izdosies atrast ērtu krēslu. Ap 4-6 guļvietas sāks atbrīvoties, jo sākās reģistrēšanās agrajiem reisiem un daudzi gulētāji dosies uz savu lidmašīnu.

Ar labunakti! :)

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru