Meklēt šajā lapā

ceturtdiena, 2013. gada 10. janvāris

„3 in 1” pirmā daļa - Atvasara Madridē




Pagājušā rudens ceļojums no tradicionālās sērijas „Vasaras pagarinājums” kādā siltākā vietā sākās ar izdevību apvienot vienas nedēļas braucienā 3 galamērķus, kas mums jau iepriekš ir bijuši plānā, ko būtu vērts apskatīt. Tātad – Madride – Ibica – Venēcija.

Un šoreiz par Madridi. Izlidojam no Rīgas 16.oktobrī ar Ryanair un sākumā uz Stokholmas Skavsta lidostu, lai tur pārsēstos tālāk nākamajā reisā uz Madridi. Šī bija pirmā reize 2012.gadā, kad lidojām no Rīgas un nācās samaksāt drošības nodokli.
Skavstas lidostā nākas pavadīt vairākas stundas, gaidot nākamo reisu. Jau pie pašas izlidošanas mums piesēžas draudzīgi smaidoša vietējā meitene, kura veicot tūristu aptaujāšanu par Stokholmu, Zviedriju un ceļojumiem. Piekrītam izpalīdzēt un aizpildīt anketas. Un izrādās, ka ir anketas pat latviešu valodā. Diemžēl nākas atzīmēt vienā no pirmajiem jautājumiem, ka Skavstas lidostu izmantojam transfēram un turpināt pildīt nav nepieciešams.

Vēlā vakara stundā ielidojam Madrides lielākajā lidostā. Esam jau iepriekš internetā izpētījuši, ka visērtāk ir izmantot metro, lai tiktu līdz mūsu rezervētai viesnīcai, kas mums paredzēta nakšņošanai vienai naktij. Lidosta liela un paiet kāds laiks, kamēr tiekam līdz metro. Arī Madrides lidostā ir drošības nodoklis, bet mazliet savādāks kā Rīgas. Jāmaksā pie metro biļetes iegādes papildus 3 eiro. Sanāk maksāt gan izbraucot no lidostas, gan iebraucot. Pulkstenis tuvojas jau pusnaktij, bet mēs vēl esam tikai metro. Sākam jau domāt, vai tiksim tik vēlu iekšā viesnīcā. Ar pārsēšanos tiekam līdz mūsu galapunktam. Ir jau pavisam satumsis, bet cilvēku ielās ir tikpat daudz kā dienas laikā. Tumsas aizsegā sanāk mazliet vairāk kā parasti paklaiņot pa ieliņām, lai noorientētos un tiktu līdz viesnīcai. Viesnīcā mūs sagaida tikai spāniski runājoša sieviete, bet tāpat izdodas visu nepieciešamo sarunāt.

Nākamā rītā agri dodamies Madrides ielās. Diena vēl iesilst, nav tik silts, kā vēlētos. Gaiss tāds kā atvasarā. 


Pirmais, kur nonākam ir jau naktī redzētais laukums, kur no rīta ir mazāk cilvēku kā naktī bija. Pilsēta mostas. Klaiņojam pa ieliņām, apbrīnojot arhitektūru un skaistos skatus. Nonākam Plaza Major, kur dienas vidū noteikti ir pilns ar tūristu pūļiem, jo tas ir viens no Madrides apskates objektiem. Tālāk mūsu uzmanību piesaista interesants tirdziņš – Mercado de San Miguel, kas izceļas uz apkārtējo ēku fona. Pilsētā samērā viegli orientēties, jo pašā centrā ielu nosaukumi ir ļoti labi un skaisti saskatāmi, gandrīz kā mākslas darbs katrs uzraksts.















Pamazām nonākam līdz katedrālei un karaļa pilij. Apstaigājam apkārt, iekšā nolemjam nedoties. Turpat blakus ir ebreju piemiņas vieta. Katedrāle atrodas tādā kā kalnā, jo tālumā redzama Madrides pilsēta ar skaistiem skatiem. Karaļa pili iespējams apskatīt no ārpuses, tuvumā nelaiž. Iespējams tāpēc, ka esam laikā, kad spāņi protestē pret valdības taupības pasākumiem un vakaros parasti Madrides centrā notiek demonstrācijas, kādas mēs tik redzam ziņu izlaidumos. Pavisam neplānoti un negaidīti nonākam līdz karaļa pilij brīdī, kad notiek sardzes maiņa. Izmantojam iespēju to noskatīties un prātā salīdzināt ar citām iepriekš redzētām. Vēlām ieturam vēlās brokastis turpat blakus esošajā parkā, lai dotos tālāk uz nākamo plānā esošo apskates objektu. Parkā ir rudenīgi skati ar nodzeltējušām koku lapām, bet turpat blakus ir mums tik neierastais savvaļas koks / augs – palmas, kas rudenīgo skatu padara mazliet eksotiskāku nekā pie mums. 




















No karaļa pils kājām dodamies uz turpat netālu esošo ēģiptiešu templi. Pa ceļam redzam karaļa pils parku uz pilsētas fona. Ēģiptiešu templī iespējams tikt iekšā bez maksas un tas, protams, nozīmē, ka rinda ir liela, lai to apskatītu no iekšpuses. 




Maz pamazām nonākam Spānijas laukumā, kur bieži vien notiek lielākās demonstrācijas (redzējām TV pārraidē tos pašus skatus, tikai tumsā, nedēļu pēc atbraukšanas no Madrides). Skvēriņu ieskauj iespaidīga skata ēkas. Vietējie dodas rīta skrējienā. 






Esam nonākuši uz galvenās ielas, kur atrodami visvisādi Eiropā un citur pasaulē zināmie veikali un kafejnīcas. Pirmais, ko ieraugām, Starbucks. Pastaigājoties pa pilsētas ielām un jau mazliet novirzoties no galvenās ielas (bet tomēr pieturoties pie kartes, lai nenomaldītos) nonākam līdz operas mājai. Vienā no pilsētas laukumiem jau rīb bungas un skan mums nesaprotamā valodā saukļi, uz plakātiem redzamas šķēres. Saprotam, ka esam nonākuši kārtējās demonstrācijas priekšā. Apkārt arvien vairāk redzamas policijas ekipāžas un virs pilsētas riņķo policijas helikopters. Gājiens pamazām dodas pa ielām tālāk, bet mēs cenšamies attālināties no tā visa. Attālinoties no gājiena ielā, redzam, ka satiksmē ir ierobežojumi un visur dežūrē policija pastiprināti. Dodamies pa pilsētas ielām uz Madrides dzelzceļa staciju – Puerta de Atocha, kur esot vērts ieskatīties iekšpusē. Iekšpusē ir izveidots neliels botāniskais dārzs ar palmām un bruņurupučiem ūdenstilpnēs. Ir jau pēcpusdiena un visa diena nostaigāta ar kājām, tāpēc dodamies uz metro, lai pamazām virzītos uz lidostas pusi un dotos tālāk, jo Madridē mums paredzēts pavadīt tikai vienu dienu. 

Protams, ir ko Madridē apskatīt dziļāk un smalkāk, tāpēc turp ir vērts doties arī uz vairākām dienām, lai visu paspētu, bet mēs izpildījām savu plānu un apskatījām gribēto, „apostījām” rudeni Madridē. 

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru