Meklēt šajā lapā

piektdiena, 2012. gada 30. novembris

Kāpēc ceļot?



Aizdomājos par to, kāpēc cilvēkiem patīk ceļot. Daži zinātnieki apgalvojot, ka ceļošana ir mūsu gēnos iekodēta. Zinātnieki to apgalvo, balstoties uz to, kā pirmatnējie cilvēki klejoja, meklēja jaunas apmetnes vietas.

Lietas, kas rada prieku ceļojumos:
  • Beidzot brīvdienas ir klāt;
  • Piedzīvojumi;
  • Satiktie interesantie cilvēki lidostās un notikumi;
  • Lidmašīnas pacelšanās un piezemēšanās brīdis;
  • Skaisti saulrieti un eksotiski, sen gaidīti galamērķi;
  • Istaba ar skaistu skatu uz jūru;
  • Brīdis, kad no rīta pamodies un saproti, ka atrodies citā valstī;
  • Briesmīgi laika apstākļi, kas noskaidrojas tieši tad, kad dodos pastaigā;
  • Pēcpusdienas snauda pie baseina vai jūras krastā zinot, ka Latvijā nav tik labi laika apstākļi, lai snaustu pie jūras;
  • Eksotiskās pludmales un koši zilie ūdeņi – kā no pastkartes;
  • Rinda lidostā pie drošības kontroles ir īsāka nekā iepriekš gaidīts;
  • Atklāt, ka katra nakts ir piektdiena, jo atrodos atvaļinājumā;
  • Redzēt pilsētas un vietas, kurās jau sen esmu vēlējusies nokļūt;
  • Pēc gara ceļojuma atgriezties mājās savā ideālajā gultā.

Un kā ir ar Tevi?

trešdiena, 2012. gada 28. novembris

Mārtiņdienas pastaiga pa lietaino Londonu




Bez īpašas plānošanas un ilgas domāšanas iepriekš kādā septembra vakarā mūsu uzmanību izdevās piesaistīt WizzAir aviokompānijai (iepriekš izmantots pārsvarā Ryanair). Un šoreiz piedāvājumā bija tiešais lidojums no Rīgas uz Londonas Lutonas lidostu piektdienas vakarā prom un atpakaļ – svētdien, tātad – pilna sestdiena, ko veltīt pastaigai pa Londonu un atslēgties no ikdienas. Turklāt cena patīkama – 15 Ls vienā virzienā.

Pašiem bijusi iespēja jau iepriekš pabūt Londonā, bet izklaides nolūkos nevarējām atteikties no šī vilinošā piedāvājuma nedēļas nogalei. Sameklējām vēl 2 līdzbraucējus, kuriem varētu izrādīt Lielbritānijas galvaspilsētas piedāvātās izklaides un rezervējām biļetes uz 09.11. – 11.11.2012., līdzi ņemot tikai rokas bagāžu (kas gan vairāk ir vajadzīgs vienai dienai lielpilsētā?). Kad lidmašīnas biļetes kabatā, tad ātri vien noskatījām arī viesnīcu, kur atpūtināsim nogurušās kājas.

Tātad Mārtiņdienu šogad pavadījām Lielbritānijas galvaspilsētā Londonā.

Piektdienas vakarā, novietojuši automašīnu tuvākajā Rīgas lidostai pieejamā Ilgtermiņa autostāvietā, devāmies uz savu lidojumu. Neizbēgama ir pasu pārbaude aiz drošības kontroles lidostā, jo briti vēl aizvien nav pievienojušies Šengenas zonai. Kamēr tiekam cauri Drošības un Pasu kontrolei, jau pie izejas vārtiem izveidojusies rinda uz iekāpšanu lidmašīnā. Un manā galvā iešaujas jautājums – kāds ir šo latviešu lidojuma mērķis uz Londonu – izklaide vai darbs? Noskaņojums pārsvarā visiem jautrs, manāmi smiekli un čala. Daži vēl steidz teikt pēdējos atvadu vārdus mobilā telefona sarunā.

Nolaižoties pirmo reizi redzējām tālumā salūtu. Skaisti!

Lutonas lidostā un apkārt tai nav vēl sajūta, ka esam citā valstī, jo visapkārt vēl dzirdama latviešu valoda. Kāds tikko ielidojis kopā ar mums, citi – sagaida savus ciemiņus.

Noorientējāmies, uz kuru pusi jādodas, un devāmies ar kājām uz lidostai tuvumā esošo viesnīcu, kur iepriekš uz divām naktīm rezervējām internetā 2 divvietīgus numuriņus. Un atkal sanāk, ka ietaupījām, jo maksājot par numuriņu turpat uz vietas, sanāk pārmaksāt vairāk kā 2 reizes. Tā kā ir vēls vakars, dodamies pie miera, lai no rīta celtos pašā agrumā un dotos uz Londonas pusi.  

Internetā iepriekš arī nopirkām autobusa biļetes uz Londonu un tajā pašā dienā atpakaļ uz Lutonas lidostu. Ir vairākas kompānijas, kas piedāvā šādus pārbraucienus, bet iepriekš izvērtējot visus piedāvājumus, izdodas atrast to lētāko un ceļā vienā virzienā no Lutonas lidostas uz Londonas Viktorijas staciju nākas pavadīt nedaudz vairāk kā stundu. Jāpiebilst, ka lidmašīnā piedāvā iegādāties autobusu biļetes uz Londonu, kas maksā pat 7 reizes vairāk.

Viktorijas stacijā ierodamies agri no rīta un jau dodamies uz Golden Tours Bus biroju iegādāties biļetes Hip On – Hip Off braucienam ar tik tradicionālo transportlīdzekli - divstāvīgu autobusu. Diemžēl jau no paša rīta līst Londonai tik raksturīgais lietus, tomēr ir silts 10.novembra rīts. Birojā satiekam darbinieci, kas vēlāk izrādās arī no Latvijas atbraukusi uz Londonu strādāt, tāpēc sarunu var turpināt pat latviski. 

No Viktorijas stacijas ar kājām lēnām devāmies uz Bekingemas pili, kas atrodas 15-20 min. gājienā lēnā pastaigā. Kad uztaisītas vairākas bildes ap Bekingemas pili un tās tuvumā, lēnām virzāmies uz St.James park, kas atrodas turpat tuvumā. Ir cerība satikt Lielbritānijā tik draudzīgās vāveres. Parks pilns ar dažādiem putniem, kas mēģina tuvoties mums cerībā dabūt kādu garšīgu gardumu, bet visgaidītākās ir vāveres, kas turpat pie kokiem rušinās pa nokritušām koku lapām. Uzcienājam vāveres ar brokastīm un dodamies uz pirmo pieturu, lai sagaidītu savu divstāvīgo autobusu. Tā kā līst lietus, nolemjam kādu laiku pabraukt ar autobusu, vērojot pilsētas skatus pa logu. Ielās pamazām sarodas tūristu un pilsētas iedzīvotāju pūļi. Autobuss piebrauc tukšs un iekāpjam četratā divstāvīgā autobusā, ieņemot pirmās vietas 2.stāvā. Vesels autobuss mums vieniem! Tā pabraucām garām Big Ben un parlamentam, Vestminsteras abatijai, Pikadilli laukumam, pārbraucam pāri Tower Bridge, izkāpjam no autobusa pie London Tower, lai pārsēstos uz citu, kas turpina ceļu pa mūsu interesējošiem objektiem.



Viens no galvenajiem apskates objektiem mums ir London Eye un dodamies uz turp. Iepriekš atradām internetā akcijas kuponus – pērc 2 biļetes, bet maksā tikai par 1. Tādā veidā atkal ietaupījām. Rinda pie London Eye vēl nebija tik gara, jo visi vēl brokasto, tāpēc izdodas tikt iekšā pavisam ātri. Brauciens ilgst aptuveni 30 minūtes, viens riņķis lielajā ritenī. Var apskatīt no 135 m augstuma Londonu. Ir lasīts, ka skaidrā laikā varot redzēt pat 40 km tālumā ar attiecīgu aprīkojumu. Pēc brauciena dodamies izbaudīt 4D filmu, kas ietilpst biļetes cenā. Filma ir tikai pāris minūtes gara, bet mūs tā pārņem pilnībā. Iespējams tāpēc, ka iepriekš baudīts 3D piedzīvojums.


Tālāk ērti iekārtojāmies kuģītī, lai dotos izbraucienā pa Temzas upi. Iepriekš biju braukusi, bet nepilnu maršrutu, tāpēc šoreiz ir vēl neredzēti skati. Temzas izbrauciens ietilpst vienā biļetē ar Tour Bus. Pēc apmēram stundu gara brauciena pa Temzu, esam atgriezušies sākuma punktā – pie London Eye un vēl nedaudz brauciena ar Tour Bus, bet pamazām jau satumst un ir laiks doties uz Oksfordas ielu šoppingam, jo rokas bagāžas somās ir pietiekami daudz vietas, lai iepriekš noskatīto un arī varbūt kaut ko pavisam negaidītu. Lai gan ir vēl tikai novembris, bet Oksfordas ielā jau ir redzami Ziemassvētku rotājumi un veikalā reklāmas un izkārtnes steidzina pircējus iegādāties dāvanas jau tagad. Iela pilna ar cilvēkiem, kas liek aizdomāties par to, cik liela drūzma tur ir pirmssvētku laikā, kad valda īstais svētku drudzis.


Pēc šoppinga ieturam vakariņas un esam jau pietiekami noguruši no pastaigas pa Londonu, lai domātu par došanos atpakaļ uz viesnīcu. Viss, kas iepriekš ieplānots, tika apskatīts. Pasākums izdevies!

11.novembrī arī Londonā un visā Eiropā šogad notika piemiņas pasākumi, lai godinātu tos, kas ir cīnījušies par brīvību. Visā Eiropā piemiņas pasākumi ir katru gadu novembra otrajā svētdienā un tā nu sanāca, ka šogad tas sakrita ar mūsu Lāčplēša dienu. Tāpēc svētdienas rītā 11:00 bija vairāku minūšu klusuma brīdis visā Londonā un arī Lutonas lidostā, bet pēc tam jau esam gatavi mājupceļam uz Rīgu.
Patīkams nogurums!